Munkahelyi balesetek

Veszteség a munkabiztonság miatt?

Ezért kell a biztonsági és egészségvédelmi terv az éppítési tevékenység megkezdéséhez. Egy eset kapcsán szeretném a figyelmedet kérni. A munkabiztonság hiánya veszteséget is eredményezhet.

Az elmult héten a bíróságon jártam ne gondolj semmi rosszra tanuként idézetek egy munkahelyi baleset kapcsán.

Kivonatosan elmesélem tulajdonképpen mi is történt egy munkahelyi baleset és előzménye:

Kettő évvel ezelőtt egy Bács-Kiskun megyei építőipari cég felvállalt egy ipari csarnok megépítését. A kiviteli munkákba bevontak alvállalkozókat is. A munkavédelmi szempontú összehangolás valamint a munkavállalók tájékoztatása viszont elmaradt.

Igy az épületgépészeti munkák során az egyik alválallkozó munkatársa állványzaton végzett munkát beton áttörést de az állványzat nem volt kirögzítve így a rezgő hatás következtében eldőlt.

A munkát végző az állványról leesett körülbelül 3,5 méter magasságból és súlyos sérüléseket szenvedett a késöbbiekben megállapították maradandó egészségkárosodása lett emiatt.

Amiért a képpe kerültem az az mert én vizsgáltam ki a munkahelyi balesetet és a vizsgálattal kapcsolatosan hallgattak meg.

 

 

 

A Bíróság a követtekező jogsértés miatt marasztalta el a generálkivitelezőt  /fővállalkozót / . Foglallkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt az alábbiak szerint:

Tényállás munkabiztonsági hiányosságok

Az építőipari kiviteli munkákhoz nem készült a munkát végzők egészségének és biztonságénak megóvása érdekében biztonsági és egészségvédelmi terv

Nem mérték fel munkabiztonsági szakember bevonásával milyen kockázatok lesznek az építési kiviteli munkálatok során amik sérülést veszélyt jelenthetnek az ott munkát végzőkre vagyis nem készült kockázatértékelés. Továbbá a kockázatértékelés eredményeként nem határozták meg azokat az egyéni védőeszközöket amik a munkavállaló egészségét védték volna./ Nem készült egyéni védőeszköz juttatás rendje  /Nem alkalmaztak a kiviteli munkákhoz biztonsági és egészségvédelmi koordinátort sem.

A területen dolgozók bizonyíthatóan nem részesültek munkavédelmi oktatásban.Vagyis az oktatásról nem készült írásos anyag. Az állvány építése valamint használatba vétele nem lett dokumentálva.

Az állványon munkát végző nem ismerte a használat szabályait azzal sem volt tisztában hogy pneomatikus energiával működtetett bontókalapáccsal nem végezhet ott munkát. 

Mindezen szabályok megsértése, hiánya elegendő volt ahhoz hogy a baleset bekövetkezzen.

Az építési tevékenységért fő felelősséget viselő cég vezetője valamint az / építésvezető / nem tett meg mindent annak érdekében hogy a baleset ne következzen be. Elnézte és eltürte hogy az ott dolgozók az alapvető biztonsági szabályokat sem ismerik és tartják be. A munkaterületen nem tartottak munkavédelmi szempontú ellenőrzéseket.

 

A Bíróság a következő ittéletet hozta a szituáció ismeretében:

A generálkivitelező cég vezetőjét 1,6 év bőrtönbüntetésre melynek végrehajtását két évre próbaidőre felfügesztette. Azt jelenti hogy két éven belül hasonló cselekményt követ el 1,6 év börtönbüntetést le kell töltenie.

Valamint köteleztek a sérült munkavállaló két évi munkabér kiesése miatt vagyoni kártéritésre mely a munkavállaló éves átlagkeresetének mértéke 1,8 millió forint.

Kötelezte a bíróság hogy a társadalom biztosítás kórházi kezelés költségeit a Társadalom Biztosító felé térítse meg. A gyógyító eljárás 2,9 millió forint díjtételben állapította meg.

Ugyanis jogszabály előírja ha a munkaáltató mulasztása miatt következik be a munkahelyi baleset vagy a munkáltató nem tesz meg mindent annak érdekében hogy a sérülés egészségkárosodás ne érje a munkavállalót akkor a kezelés költségét meg kell térítenie.

A munkavédelmi hatóság 600000 ft munkavédelmi bírságot szabot ki.

A munkavédelmi bírság összege 50000 ft-10 000000 ft lehet.

 

 

 

Mi ebből a tanulság:

Tömérdek problémát tud okozni egy munkahelyi baleset. Nem beszélve az eljárás utánnajárás anyagi költségekről. Sterssz álmatlan éjszakák családi konfiktusok…………..

A cég presztizs veszteségéről nem is beszélve és még sorolhatnám.

Az építési munkaterületek nem csak azért veszélyesek mert ideiglenes jelleggel jól vagy rosszul alakítják ki.

A számottevő hiányosságok oka visszavezethető a tervezés időszakára. Álltalában tapasztalatom szerint biztonsági terv már csak a kiviteli munka megkezdése előtt vagy a  munkálatok bizonyos szakaszában készülnek el. Gondolj bele a kivitelező vagy allválakozó a szokás joga alapján végzi az adott feladatot .

Nincs egy sorvezető a biztonság vonatkozásában aminek mentén tudna iránymutatást kapni..

Ezért is minősül az építőipar a legveszélyesebb munkaterületek közé. A Munakvédelmi hatóság baleset kimutatása is ezt támasztják alá. Az elmult év statisztikáíról bővebben itt tájékozódhatsz. Munkahelyi balesetek 2018.

Képzeld el egy zenekar müködését kotta vagy karmester nélkül. Hiába vannak a zenekarban kiváló zenészek. Mi lesz abból szerinted?

Ezernyi megoldás van,hogy megfelelő védelmet építsün ki és bizonyítsuk azt hogy mindent megtettünk a biztonságos munkavégzés és az egészség megóvása érdekében.

Érdekel akkor itt talállsz egy megoldást.

 

 

 

 

 

Vörös Lóránt
Vörös Lóránt vagyok, az építőipari munkavédelem specialistája. Olyan építőipari vállalkozóknak szeretnék segíteni, akik fontosnak tartják a cégük és munkavállalóik biztonságát, üzleti sikereiket pedig a szabályok betartásával szeretnék elérni. Célom egy minőségi munkabiztonsági kultúra megteremtése, és a munkahelyi balesetek számának csökkentése. Épp ezért össze állítottam egy listát a leggyakoribb munkavédelmi hiányosságokról, amit ide kattintva letölthetsz!

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük