Kockázatértékelés

Hogyan kell használni a kockázatértékelést?

A munkahelyi biztonság kialakításának lényeges eleme a kockázatértékelés.Tévhitek alakultak ki elkészítése  és használatával kapcsolatosan. Nem titok számos esetben a központi szempont hogy megfeleljünk a munkavédelmi törvény előírásainak. De igazából ez a lényeg? Olvass tovább és megtudhatod.

 

Bizonyára te is észrevetted már,hogy…

az emberek cégvezetők hangsúlyosan azt veszik figyelembe amikor munkavédelmi szolgáltatást vesznek igénybe,hogy mennyibe kerül és a hatóság ne hogy megbüntessen minket. Természetesen ezek alapvető megkerülhetetlen sarokpontok.

De jelen esetben maradjunk a kockázatértékelésnél és annak elkészítését megelőzően azt tapasztaltam a hozzám fordulókat csak az érdekli ezzel kapcsolatosan,hogyha elkészült akkor más kötelezettségem nincs ugye?

Ez betudható annak  hogy nincs tájékozottsága arra vonatkozóan mire is szolgál valójában és mit is kell tennie még.

Mellékesnek tűnhet de ennél jó néhány..

elsőbbség illeti meg. Mivel a munkavédelmi alapeljárások egyik kiindulópontja.Nélküle vagy hiánya miatt bármi mást tehetünk nincs ami tartja vázat ad az egésznek.Nehéz elképzelni egy hagyományos módszerekkel készített házat alapok nélkül ugye?Akkor érted miért nem csak az ára fontos és az hogy ne kapjunk bírságot.

 

De van itt még más is..

vagyis sérülések balesetek összefüggésbe hozható hiányossága vagy  elkészítésének elmaradása folytán. Amennyiben tételesen nem készítünk jegyzéket arról hogy mi az ami veszélyt jelenthet a munkát végző biztonságára és egészségére ami sérülést és egészségkárosodást okozhat akkor nem is tudunk felkészülni a veszélyek ellen való védekezésre sem. Például ha nem tudjuk azt hogy az épületek bontása során a különböző szerkezeti elemekben akár található azbeszt ami rákkeltő hatású akkor nem is vagyunk képesek ellene védekezni sem.

Ezért a kockázat felmérés és értékelés kiterjedt ismeretet igényel és a munkavédelmi törvény munkavédelmi és munka egészségügyi szaktevékenységnek minősíti.

 

A teljes képhez azonban szükséges átadnom még egy információt…

mielőtt használatának mérvadó lényegére rátérnék. Számos esetben fordulnak hozzám vállalkozók,hogy hatósági munkavédelmi ellenőrzés során keserűen tapasztalták meg azt mily hiányos anyagokat kaptak kockázatértékelés gyanánt.

Megizzasztó kihívás volt számot adni a hiányosságok miértjére annak tükrében hogy a biztonságot nem veszélyeztető munkafeltételek kialakítása, biztosítása kizárólagosan a munkáltató felelőssége.Egy csomó esetben a készítő alapvető tevékenységeket nem tett bele és nem magyarázta el azt sem hogy hogyan kell használni és mit kell tenni egy ellenőrzés során. Nézzük akkor mit is kell tenni elkészülte után vagyis….

 

Hogyan kell használni a kockázatértékelést?

Elkészült a lista-kockázatértékelés– melyben számba vettük kik sérülhetnek milyen módon és milyen mértékben. Kidolgoztuk a védekezés lehetőségeit is. Megjelöltük azokat a személyeket akik ennek megvalósulásáért felelősök.Hozzárendeltük a határidőket is. Ezt követően elérkezett az édes élet nincs baleset nincs sérülés nincs egészségkárosodás gondolhatnánk.

Roppant mód elégedettek lehetünk mert mindent megtettünk a törvényi előírásoknak. Igen ebben az esetben ennyi történt.

És még csak most jön a java..

elsősorban ugyanis a nyilvántartás alapján ami hiányosság vagy nem felelt meg a követelményeknek-jogszabályoknak- az pótolni kell. Másodsorban a dolgozóinkkal meg kell ismertetnünk hogy mit állapított meg a kockázatértékelés. Ezt munkavédelmi oktatás megtartása keretében tudjuk megtenni.

Harmadrészt a megelőző intézkedések meghatározása során egy sor veszély ellen egyéni védőeszköz használata került előirányzásra.Ennek biztosítása szintén a feladatunkká válik-beszerzés vonatkozásában- valamint munkavédelmi szakemberé és foglalkozás egészségügyié akik az egyéni védőeszköz juttatás rendjét kialakítják.

Most már láthatod,hogy pontosan miért van szükség a kockázatértékelésre elemzésre.

Ennek ismeretében ezentúl nem kell izgulnod hogyan és mi módon kell kezelned és használnod a kockázatértékelést.Megmenekülhetsz egy sor meleg helyzettől.

Végszóként azt tanácsolom,hogy rövidebb időn belül vizsgáltasd felül mint ahogy  azt a  munkavédelmi törvény  kötelezővé teszi-ami egyébként három év- Mert változások lehetnek a tevékenységben, technológiában vagy esetlegesen a felhasznált anyagok vonatkozásában is.

Szeretnéd megtudni hogy nálad minden megfelel-e a munkavédelmi követelményeknek akkor itt jelentkezz.

 

Vörös Lóránt
Vörös Lóránt vagyok, az építőipari munkavédelem specialistája. Olyan építőipari vállalkozóknak szeretnék segíteni, akik fontosnak tartják a cégük és munkavállalóik biztonságát, üzleti sikereiket pedig a szabályok betartásával szeretnék elérni. Célom egy minőségi munkabiztonsági kultúra megteremtése, és a munkahelyi balesetek számának csökkentése. Épp ezért össze állítottam egy listát a leggyakoribb munkavédelmi hiányosságokról, amit ide kattintva letölthetsz!

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük