munkaeszköz

Mennyi gondot okozhat a gépkönyv hiánya?

Nem mindennap esik meg egy építőipari vállalkozóval,hogy gépet munkaeszközt vásárol.  Jó tudnod, hogy meghatározó szempont kell hogy legyen a beszerzésnél ha szeretnéd elkerülni a későbbi izzasztó élethelyzetet amitől felmegy a vérnyomásod amit a gépkönyv hiánya okozhat.

Általában mellékesnek tűnhet..

De az első súlyos érv hogy meglegyen az az lehet mert a munkavédelmi törvény előírja- a gép állandó tartozéka a magyar nyelvű üzemeltetési dokumentáció amit a gyártónak forgalmazónak vagy az üzemeltetőnek kötelessége biztosítani-.. Másrészt  amennyiben veszélyes munkaeszközről van szó akkor az üzembe helyezési eljárás vagyis az előzetes vizsgálat során az üzemeltetéshez szükséges utasítások megléte elkerülhetetlen amit a gépkönyv segítségével tudunk összeállítani.

 

De van itt még más is..

Amikor a dolgozó a munkaeszközt elkezdi használni akkor előtte munkavédelmi oktatásban kell részesíteni. Általános szempontok szerint ezt meg tudod tenni de kérdezem a gyártó által meghatározott kockázatokra az üzemeltetésre vonatkozóan hogyan tudod végrehajtani?

Az oktatás során gyakorlatban is be kell mutatni valamint begyakoroltatni a biztonságos használatot. Ezt nyilván csak olyan szakember tudja megtenni aki pontosan ismeri a munkaeszköz kezelésre vonatkozó információkat. Ezen tudnivaló birtokában láthatod,hogy megléte megkerülhetetlen mint a fekvőrendőr.

 

Hogy miért foglalkozom ezzel a témával….

Hát bevallom gyakorló munkavédelmi szakemberként amikor munkavédelmi oktatás tartok a témában, tematikát kell előtte összeállítanom akkor megy ez pikk-pakk ha megvan a gépkönyv.

Amennyiben hiányzik akkor csak sörétes puskával tudunk lőni. Vagy eltaláljuk pontosan az adott kérdéskört vagy nem. Mert minden gép-munkaeszköz -más és más így a használati szabályok is eltérőek lehetnek és még seregnyi dolog.

Az üzemeltető szempontjából is központi kérdés ez előbb említettek miatt mivel a jogszabály megköveteli. Képzeld el bevásárolsz több millió forint értékben munkaeszközt és egy munkavédelmi ellenőrzés  alkalmával szembesülsz a hiányossággal.

Tudod a munkavédelmi felügyelőt hidegen hagyja hogy te honnan szerzed be a gépkönyvet ad egy tizenöt napos hiánypótlási határidőt és amennyiben nem vagy képes bemutatni akkor akár az üzemeltetést is felfüggesztheti.

Kutyaszorítóba kerülhetsz mert a munkát el kell végezni de a határidőket is tartani kell.Mit teszel? Kockáztatsz egy munkavédelmi bírságot ha visszaellenőrzést kapsz melynek következménye lehet, hogy nem indulhatsz közbeszerzéseken, pályázatokon mondjuk új gép beszerzése esetében.

Ez az aprónak tűnő bökkenő egy egész lavinát indíthat el egy kis cég esetében.

Most még talán nem hiszed el hogy veled ez megtörténhet…..

De képzeld el hogy az építőipari tevékenységek munkavédelmi szempontból veszélyesek. Rengeted súlyos kimenetelű baleset történik ezért a hatóság látókörébe könnyen bekerülhetsz.Szabad nyitott tevékenység sokan látják így ők is. Remélem sejted mire gondolok.

Menekülj meg….

A munkavédelmi ismereteid hiányosságaitól. Azért olvasod ezt a bejegyzést mert keresed a megfejtést tudásod bővítésére. Ne fogadd el a felszínes megoldásokat láthatod egy ici- picinek tűnő probléma mekkora galibát okozhat.

Nos én mindent elmondta ha szeretnéd hogy ilyen és ehhez hasonló  munkavédelmi elmaradásaid miatt ne kerülj meleg helyzetbe akkor  itt megírhatod  amire díjmentesen válaszolok.

 

 

Vörös Lóránt
Vörös Lóránt vagyok, az építőipari munkavédelem specialistája. Olyan építőipari vállalkozóknak szeretnék segíteni, akik fontosnak tartják a cégük és munkavállalóik biztonságát, üzleti sikereiket pedig a szabályok betartásával szeretnék elérni. Célom egy minőségi munkabiztonsági kultúra megteremtése, és a munkahelyi balesetek számának csökkentése. Épp ezért össze állítottam egy listát a leggyakoribb munkavédelmi hiányosságokról, amit ide kattintva letölthetsz!

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük